نظام مهندسی دست کمی از شهرداری ندارد
قرار است هرکدام از عوامل آنچه در ساختمان انجام شده است را در بخش مسئولیت های خودش ثبت کند. مطمئن باشید «هیچ کس به ماست خودش نمی گوید ترش است و هر کدام بخش مربوط به خود را با بهترین شکل پر می کنند.
گروه ساخت وساز: سود سرشار ساختمان سازی در کشور ما به ویژه تهران باعث شده تا در تمام خیابان ها و کوچه ها ساختمان سازی رونق داشته باشد. این سود نامعقول مالکان را به جان خانه هایی انداخته که گهگاه یک دهه هم از عمر آنها نمی گذرد و بدتر اینکه ساختمان های نوساز از نظر کیفی تفاوت چندانی با ساختمان های قدیمی که تخریب شده اند، ندارند. در ادامه تهیه سلسله گزارش هایی از پروژه های ساختمانی سطح شهر به سراغ پیمانکار و مالک یکی از این ساختمان ها رفتیم:
ترس از درد دل
ساختمان هنوز در مرحله اسکلت بود و ظاهراً به دلیل یک سری مشکلات فعلاً پروژه تعطیل شده بود. تنها در اتاقک کوچکی که برای استراحت کارگران ساختمان در نظر گرفته شده بود، مالک ساختمان و پیمانکار حضور داشتند و جالب اینکه یک نشریه پیام ساختمان هم مهمان اتاقک آنها بود. مالک و پیمانکار می گفتند حرف هایی برای گفتن دارند اما می ترسند که برایشان دردسر بشود چرا که هنوز کارشان با نهاد های دست اندرکار و ساخت و ساز به اتمام نرسیده است. من هم گفتم اسمی از آنها در گزارش نمی برم و از این بابت خیالشان راحت باشد.
عملکرد دو گانه مهندس ناظر
در ابتدای کار مالک ساختمان شروع به انتقاد از شهرداری کرد: «تا زمانی که رویکرد شهرداری پول گرفتن باشد، نمی توان انتظار زیادی از آنها داشت. تجربه به من ثابت کرده اگر پول داشته باشی می توانی دو هفته ای پروانه ساخت را بگیری اما پول نداشته باشی، باید حداقل سه ماه صبر کنی.
وی در ادامه با انتقاد از سیاست دوگانه شهرداری ها در ساخت و سازهای شهری گفت: ازیک طرف شهرداری ها کوچک ترین حساسیتی بر روی عملکرد مهندس ناظر و کیفیت ساختمان ها ندارند و از طرف دیگر به دلیل قوانینی که در گذشته وضع شده و ناگزیر به اجرای آن هستند، تناقضاتی را شاهد هستیم؛ مثلاً زمانی که برای پایان کار به شهرداری مراجعه می کنیم، عنوان می کنند که باید آخرین مرحله گزارش مهندس ناظر و ماقبل آن را بیاورید. درحالی که خودشان می دانند این گزارش کاملاً صوری است و به هیچ وجه مطابق با واقعیت نیست. یا مثلاً برای صدور پایان کار تأییدیه بتن ممهور به مهر و امضای مهندس ناظر می خواهند درحالی که خودشان هم می دانند80 درصد بتن ها فاقد استاندارد لازم است و جالب است که برای هر کاری که به شهرداری مراجعه می کنیم، اعلام می کنند باید پایان کارتان را ارائه دهید.
نظام مهندسی هم مثل شهرداری است
وی به انتقاد از مراجع و مسئولان دیگر ساخت وساز پرداخت و نظام مهندسی را هم بی نصیب نگذاشت. «نظام مهندسی به طور کلی نظارت بر مهندسان را به حال خودش رها کرده و زیر بار هیچ چیز نمی رود. اگر واقعاً عملکرد مهندسان ناظر هیچ ربطی به نظام مهندسی ندارد، چرا مهندسان متخلف به شورای انتظامی نظام مهندسی معرفی می شوند و نظام مهندسی آنها را جریمه می کند؟ بنابراین به نظر من نظام مهندسی از اساس کار نظارت را رها کرده و دست کمی از شهرداری ندارد.
آب رفتن مصالح ساختمانی
وی در ادامه به انتقاد از سازمان ملی استاندارد پرداخت و گفت: متأسفانه بسیاری از واحدهایی که دارای نشان استاندارد هستند، تخلفات آشکاری در تولید مصالح ساختمانی دارند و حتی کار به جایی رسیده که تخلفات آنها از کیفیت به کمیت سرایت کرده و شاهد هستیم که برخی مصالح کوچک تر از ابعادی هستند که بر روی آنها درج شده است. به طور کلی ما در صنعت ساختمان ضعف نظارتی شدیدی داریم. این عدم نظارت می تواند عدم نظارت بر عملکرد مهندسان ناظر، عدم نظارت بر کیفیت مصالح ساختمانی و ... باشد.
شناسنامه فنی فشار بر مالک است
وی به انتقاد از مسئولانی پرداخت که تمام کیفیت ساخت وساز را مشروط به ارائه شناسنامه فنی ساختمان می دانند. «روزگاری می گفتند اگر تمام ساختمان ها را مهندسان نظارت کنند، ما هیچ مشکلی نخواهیم داشت چرا که به تمام ریز و درشت ساختمان سازی مسلط هستند. مهندسان ناظر آمدند و فایده نداشت، حتی نظارت بر مهندسان ناظر هم فایده نداشت.» حالا هم می گویم شناسنامه فنی هم فایده ندارد. قرار است هرکدام از عوامل آنچه در ساختمان انجام شده است را در بخش مسئولیت های خودش ثبت کند. مطمئن باشید «هیچ کس به ماست خودش نمی گوید ترش است» و هر کدام بخش مربوط به خود را با بهترین شکل پر می کنند.
وی اضافه کرد: مگر در حال حاضر قانون استفاده از مصالح استاندارد وجود ندارد؟ اما شاهد هستیم که بسیاری از ساختمان ها با بی کیفیت ترین مصالح ساخته می شوند و صدای هیچ کس در نمی آید. از طرف دیگر تمام عوامل صدور شناسنامه فنی پول می خواهند و این پول فشار مضاعف بر مالک ساختمان است.
چرا پول صدور پروانه می دهیم
پیمانکار خاطرنشان کرد: یک مالک چند بار باید برای کیفیت ساختمانش پول پرداخت کند. آیا همین پولی که بابت صدور پروانه ساختمانی به شهرداری پرداخت می کند، کافی نیست؟! اصلاً این پول در قبال چه خدماتی به شهرداری پرداخت می شود؟ به نظر من بهتر است برای 100 دستگاه ساختمان شناسنامه فنی صادر کنند و بعد این ساختمان را از نظر کیفی موشکافی کنند، سپس برای تمام ساختمان ها طرح شناسنامه فنی بدهند.آیا واقعاً ساختمان های شناسنامه دار بی ایراد هستند؟
متن کامل این گزارش در نشریه شماره 176 پیام ساختمان به چاپ می رسد.
انتهای خبر/پیام ساختمان
این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید :