بلوک شیشه ای در ذهن یک فضا و حجم شیشه ای را متصور می سازد و به نظر می رسد مصالحی با این ویژگی، زیبایی سازه ها را دوچندان می کند. از طرفی مقاومت و استحکام لازم برای کاربری های متفاوت در این نوع مصالح نیز مطرح می شود.
بلوک شیشه ای قطعاتی از جنس شیشه اند که علاوه بر جنبه های تزئینی، کاربردهای بسیار دیگری نیز دارند. برای نصب و اجرای آنها معمولا از ملات یا چسب به همراه جداکننده استفاده می شود. بلوک های شیشه ای از دهه 1900 ساخته شدند و بیشتر برای تأمین نور طبیعی ساختمان توسط دیوارها کاربرد دارند. امروزه در معماری، بلوک های شیشه ای نقش ویژه ای را ایفا کرده و مهندسان، طراحان و آرشیتکت های معتبر بین المللی از این محصول در راستای ایجاد فضاهای دکوراتیو استفاده می کنند.
این بلوک ها عایق بسیار مناسبی برای سرما، گرما، رطوبت و صدا به شمار می آیند و در اشکال متنوع و گسترده ای عرضه می شوند. از بلوک های مشبک برای کنترل میزان نور ورودی به فضاها استفاده می شود. برای ایجاد فضایی با رنگ خاص نیز می توان براساس سلیقه از بلوک های رنگی استفاده کرد. نوع دیگری از این بلوک ها برای جلوگیری از عبور نور نیز طراحی شده اند که طبق نیاز مشتری در رنگ های متنوع عرضه می شوند. فضای عمومی ساختمان نیاز به نور زیادی دارد و شیشه به خاطر عدم استقامت در برابر عوامل محیطی و قابلیت انتقال صوت و حرارت برای این گونه فضاها مناسب نیست ولی بلوک شیشه ای درعین حال که نور را منتقل می کند، بسیاری از خصوصیات یک دیوار آجری محکم را نیز داراست.
در ادامه سلسله مطالب پیام ساختمان، تحت عنوان کالای برتر، در این شماره به بررسی بلوک شیشه ای پرداخته ایم، با این توضیح که مطالب عنوان شده اظهارات مصاحبه شوندگان است و پیام ساختمان از نظرات موافق و مخالف استقبال می کند.
دیوارهای شیشه ای
خانم مشهدی، کارشناس فروش شرکت بلوک شیشه ای لارا در خصوص بلوک های شیشه ای و کاربرد آنها گفت: بلوک های شیشه ای از دو جداره وکیوم شده شیشه ای تشکیل شده است و هر جایی که به ساخت دیوار نیاز باشد می توان از آن استفاده کرد.
وی با اشاره به اینکه بلوک های شیشه ای فقط جنبه تزیینی ندارند، افزود: این بلوک ها برای نمای ساختمان، دیوارهای جداکننده در داخل حمام، سونا، جکوزی و غیره به کار می رود. بلوک های شیشه ای علاوه بر اینکه نور بیشتری را داخل ساختمان می کنند، زیبایی بیشتری هم دارند.
این کارشناس اظهار داشت: این شرکت اولین واردکننده بلوک شیشه ای است که از سال 1380 بلوک هایی با ابعاد 19×9، 24×24 ، 19×19 و 12×24 و قطر 8 سانتی متر و بلوک های 30×30 با قطر 10سانتی متر از ترکیه را وارد می کند.
مشهدی افزود: واردات بلوک های شیشه ای از کشورهای ایتالیا و چک بوده و نصب آنها نیز توسط نصاب های دوره دیده و دارای مهارت انجام می شود. نکته مهم در نصب بلوک های شیشه ای دقت کافی، بندکشی منظم و فاصله های بین بلوک هاست.
بلوک های چینی
او وزن هر بلوک را بین 1 تا 5/1 کیلوگرم اعلام و تأکید کرد: بلوک های وارداتی از کشورهای چک، لهستان، ایتالیا و آلمان بسیار مقاومند به این دلیل که بین دوجداره این بلوک های شیشه ای، خلأ وجود داشته در اثر سرما، گرما و باران تخریب نشده و حباب در آنها ایجاد نخواهد شد. درصورتی که داخل بلوک های چینی هوا وجود دارد. در واقع چینی ها هنوز نتوانسته اند خلأ ایجاد کنند؛ بنابراین مشکل عمده آنها جمع شدن حباب در درون بلوک هاست و همچنین حاشیه سفیدرنگ بلوک ها که باعث می شود ملا ت های به کاررفته دیده نشود؛ وقتی رطوبت زیاد باشد، این حاشیه ها پوسته پوسته شده و ملات داخل کار دیده می شود که بسیار زشت و ناخوشایند است.
مشهدی با بیان اینکه بلوک های چینی بسیار شکننده هستند، تصریح کرد: برای استفاده از بلوک شیشه ای باید به اختلاف دما و رطوبت منطقه توجه داشت؛ بنابراین توصیه می کنم به ارزان بودن محصولات چینی توجه نکرده مصالح با کیفیت خریداری کنند.
او قیمت هر عدد بلوک شیشه ای ایرانی را از 4هزار تومان به بالا و بلوک شیشه ای خارجی را از 16هزار تا 180هزار تومان اعلام کرد و افزود: به طورمعمول خیابان های شیراز، خیام و بنی هاشم محل فروش این بلوک هاست.
خانم مقدم، کارشناس فروش شرکت بلوک شیشه ای بینا به انواع بلوک شیشه ای اشاره کرد و گفت: چهار نوع بلوک؛ بی رنگ، طرح دار بی رنگ، رنگی و طرح دار رنگی در بازار موجود است و براساس سلیقه و نوع کاربری داخل ساختمان، نمای ساختمان، محوطه سازی، مراکز تجاری، کف ساختمان، استخر و محیط های ورزشی به کار می رود.
لوکس سازی
وی با بیان اینکه برخی بلوک های شیشه ای تغییر رنگ می دهد، افزود: بلوک های شیشه ای نسبت به مصالح ساختمانی دیگر گران تر هستند و عموما طراحان و کارفرمایان برای فضاهای کوچک یا نوردهی بیشتر به ساختمان از انواع شفاف یا مات آنها استفاده می کنند.
این کارشناس گرایش طراحان برای استفاده از بلوک های شیشه ای را لوکس سازی مطرح کرد و اظهار داشت: بلوک شیشه ای درواقع مصالح ساختمانی بوده و صرفا برای تزیین نبوده، عایق و غیرعایق بودن، اندازه و قطرشان نیز مورد توجه است.
مقدم تصریح کرد: این بلوک ها علاوه بر سقف برای کف ساختمان نیز کاربرد دارد که معمولا بلوک هایی به نامtile با استحکام بیشتر به کار می رود چون تردد روی کف ساختمان انجام می شود و باید تحمل وزن را داشته باشد. البته انواع تزیینی بلوک شیشه ای برای کف ساختمان نیز در بازار موجود است که برای شب با نورپردازی نصب می شود.
دقت در نصب
او در ادامه با تأکید بر اینکه خریداران با جستجوی اینترنتی شرکت های معتبر و محصولات باکیفیت را پیدا کنند، افزود: نصب بلوک ها باید توسط افراد متخصص انجام شود؛ برای فاصله انداختن بین بلوک ها ابزاری با سایزبندی مختلف موردنیاز است، همچنین ملات ساختمانی برای بین بلوک ها و چسب سیلیکونی برای دیوارهای حائل موردنیاز است.
مقدم در خصوص قیمت بلوک های شیشه ای اظهار داشت: بلوک هایی با ابعاد (20×20)، از 14هزار تومان تا 20هزار تومان براساس نرخ دلار تغییر می کند که در هر مترمربع 25 عدد به کار می رود.