آتش سوزی و دود ناشی از آن همواره یکی از تهدیدهایی به شمار می رود که خسارات جبران ناپذیری را به ساختمان ها و ساکنان وارد می کند. در این میان مقاومت مصالح و تجهیزات در برابر حریق و استفاده از فن های هدایت دود نقش مهمی را در کاهش خسارات احتمالی ایفا می کنند.
در سال های اخیر حساسیت هر چه بیشتر نهادهای نظارتی ساخت و ساز برای رعایت موارد ایمنی ساختمان ها باعث شده است تا کارفرمایان توجه بیشتری را نسبت به این مساله داشته باشند و در تهیه مصالح و تجهیزات مورد نیاز پروژه های خود، از استانداردهای مقاومت در مقابل حریق محصولات، اطمینان حاصل کنند.
به دلیل تکنولوژی بالای فن های مقاوم در برابر حریق و لزوم توجه به استانداردهای موشکافانه، تاکنون این محصول در ایران تولید نشده بود و تهیه آن معمولا از طریق شرکت های اروپایی صورت می پذیرفته است. تلاطم بازار ارز از یک سو و تحریم های اعمال شده علیه ایران از سوی دیگر، کارفرمایان را همواره با دغدغه ای جدی برای تامین محصولات مقاوم در برابر حریق مواجه می کرده است.
از این رو، شرکت دمنده، با بیش از نیم قرن سابقه در تولید ملی، پس از چندین سال تحقیق و پژوهش موفق شده است در تولید فن های مقاوم در برابر حریق اف300، کشور ایران را به خودکفایی برساند.
مکنده های اف300 که در شرایط حریق به خروج دود از ساختمان کمک می کنند، یکی از محصولات استراتژیک به شمار می روند که پیش از این نمونه داخلی آن در کشور وجود نداشته است. این اقدام گامی مهم در راستای تسهیل تامین مکنده های مقاوم در برابر حریق به شمار می رود که علاوه بر رفع دغدغه های واردات کالای خارجی، این محصول را با قیمت بسیار به صرفه تر نسبت به نمونه های اروپایی به دست کارفرمایان می رساند.
مهدی بستانچی عضو هیئت مؤسس و هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان سیستم های تهویه مطبوع در مورد اهمیت فن های مقاوم در برابر حریق اف300 اظهار داشت؛ این فن ها در دمای 300 درجه سانتی گراد نیز می توانند به فعالیت خود ادامه دهند و دود ناشی از آتش را به خارج از ساختمان هدایت کنند. این موضوع باعث می شود، ساکنان ساختمان در حال حریق، فرصت بیشتری را برای پناه بردن به محل امن داشته باشند. مهم ترین ویژگی این محصول تطابق آن با استانداردهای بین المللی مقاومت در مقابل آتش است.
مدیرعامل شرکت دمنده ادامه داد: قیمت این محصول داخلی 50 درصد نسبت به نمونه های خارجی ارزان تر است اما از نظر کیفیت قابلیت رقابت با محصولات اروپایی را نیز دارد.
بستانچی افزود: شرکت دمنده برای آزمودن این محصول صرفا به استانداردهای داخلی بسنده نکرده است و برای به دست آوردن سهم بازار محصولات ایرانی در خارج از علاوه بر تاییدیه آتش نشانی و گواهینامه مرکز تحقیقات وزارت مسکن و شهرسازی، محصول خود را برای آزمایش به آزمایشگاه های معتبر اروپایی نیز ارسال کرده است که در نتیجه این موضوع تطابق فن مقاوم در برابر حریق شرکت دمنده با استاندارد اروپایی EN 12101-3 اثبات شده است.
این کارآفرین حوزه صنعت خاطر نشان کرد که پس از تامین نیاز بازار داخلی، باید حداقل سی درصد از سهم تولید خود را به خارج از ایران صادر کرد که در این بین کشورهای همسایه، کشورهای منطقه CIS و حتی اروپا از مقصد های فن ضد حریق اف300 ساخت ایران است.
وی ادامه داد اهل «فن» به خوبی می دانند که تولید جت های مقاوم در برابر حریق، نقطه عطف مهمی در صنعت تهویه کشور به شمار می رود و شرکت دمنده به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکننده گان فن در خاورمیانه، موفق شده است با بومی سازی دانش تولید این محصول راه را برای سایر رقبا نیز باز کند تا به بازار محصولات مقاوم در برابر حریق ورود کنند چرا که هرچه قدر توانمندی این صنف در تولید دانش و محصولات باکیفیت بالاتر برود، منافع آن شامل حال تمامی فعالان این صنعت خواهد شد.
بستانچی به تمامی تولیدکنندگان این صنعت توصیه کرد که صداقت با مشتری را رکن اصلی ارزش های سازمانی خود قرار دهند چر اکه اگر مشتری آگاه باشد چه کالایی را به چه مشخصات و استانداردهایی تهیه می کند، کیفیت تولید برای صادرات در کشور بالاتر خواهد رفت.
وی اعتقاد دارد اگر چه بسیاری از مشتریان ابزار دقیق تست محصولات ما را در اختیار ندارند، اما مشتری به توضیحات فنی اظهار شده از جانب تولیدکننده اعتماد می کند و هر تولید کننده ای به نیابت از مشتری موظف است ویژگی های فنی محصول خود را از زوایای مختلف بررسی کند تا مبادا خلاف اظهارات کاتالوگ های فنی محصولی تولید شود.
موضوع پر اهمیت دیگر از دیدگاه مهدی بستانچی توجه به مسئولیت های اجتماعی و جامعه است، بومی سازی محصولات و مهندسی معکوس است. اگرچه هزینه های هنگفت تحقیق و توسعه را بر شرکت ها تحمیل می کند اما نباید فراموش کرد که کاهش وابستگی کشور به کالاهای وارداتی نیز یکی از ارزش های مهم برای هر کسب و کار است. برای مثال شرکت دمنده، در شرایط اقتصادی فعلی 100 نفر نیروی کار تازه نفس را به مجموعه اضافه کرده است و برنامه دارد به موازات ورود به بازارهای جدید، منابع انسانی خود را توسعه دهد.
موضوع بعدی که تولیدکنندگان باید به آن توجه داشته باشند، بالا بردن دانش مشتریان با استفاده از تولید محتوا است.
در همین حال نهادهای کنترل کیفیت و خصوصا قانون گذار باید در حیطه استاندارد جدی و سخت گیر باشند. بخشی از این دقت در استانداردسازی محصولات مربوط به امنیت و جان مردم است که نباید به آسانی از کنار آن گذشت.
بخشی دیگری نیز متوجه بازار است؛ وقتی نظارت بر کیفیت کمتر شود، رقابت محصولات با کیفیت در بازار سخت می شود و این موضوع ممکن است در دراز مدت به حیثیت کالای ایرانی ضربه بزند که در نهایت این ضرر متوجه تمامی تولیدکنندگان خواهد شد.
بنابراین تولیدکننده وظیفه دارد کالای باکیفیت و استاندارد تولید کند و با بهره گیری از محتوا، دانش مشتری را بالا ببرد، مشتری باید برای انتخاب محصول باکیفیت مطالعه داشته باشد و در نهایت، قانون گذار باید به مقوله ی استاندارد و کیفیت موشکفانه وارد شود تا زنجیره کیفیت کالای ایرانی کامل باشد.
علاقه مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با شرکت دمنده می توانند به سایت این شرکت به آدرس www.damandeh.com مراجعه کنند.