چالش بزرگ نظام مهندسی
چالش های سازمان نظام مهندسی ،بحث گود برداری غیر اصولی،مسکن مهر وطرح ارجاع کار وهمچنین چهاردهمین نمایشگاه صنعت ساختمان از جمله مباحثی بود که با حسن قربانخانی نایب رییس اول سازمان نظام مهندسی استان تهران .در میان گذاشتیم که در ادامه می خوانید.
چالش های سازمان نظام مهندسی ،بحث گود برداری غیر اصولی،مسکن مهر وطرح ارجاع کار وهمچنین چهاردهمین نمایشگاه صنعت ساختمان از جمله مباحثی بود که با حسن قربانخانی نایب رییس اول سازمان نظام مهندسی استان تهران .در میان گذاشتیم که در ادامه می خوانید.
جناب مهندس بفرمایید چه اهدافی را برای سازمان نظام مهندسی در امسال در نظر گرفته اید؟
سه هدف مهم را در نظر گرفته ایم که شامل کیفی سازی نظارت که با کنترل مضاعف از طریق برون سپاری امور و انعقاد قرارداد همکاری با تشکل ها و ارگان های دارای صلاحیت در عرصه ساخت و سازانجام می پذیرد، ورود مجریان ذیصلاح به عرصه ساخت و ساز که بر اساس مصوبه کمیته پنج نفره مبحث دوم مقررات ملی در مورد تمام ساختمان ها از ابتدای مهرماه اسال اجرایی می شود و صدور شناسنامه فنی و ملکی به عنوان سندی حاوی جزییات مصالح بکار رفته ونیز عوامل اجرایی ساخت ساختمان ها است که این سه مهم بدون اجرایی شدن کامل ماده 33 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان امکان پذیر نیست.
چالشی که در حال حاضر در سازمان نظام مهندسی مهندسان با آن روبرو هستند چیست؟
اشتغال مهم ترین چالشی است که مهندسان در حال حاضر با آن روبرو هستندمتاسفانه به دلیل اجرا نشدن کامل قانون نظام مهندسی بازار کار و ظرفیت مهندسی بسیار کم شده است.
بحث ورود مجریان ذیصلاح و شناسنامه فنی اگر اجرا شود که جزوحقوق مردم است بسیاری از مشکلات نظام مهندسی حل می شود .آنچه که امروز چالش بزرگ سازمان نظام مهندسی است عدم اجرای صحیح قانون است.
در رابطه با بحث گودبرداری غیر اصولی که اتفاق می افتد نقش سازمان نظام مهندسی در این رابطه چیست؟
سازمان نظام مهندسی بیش یک سال است که برای نظارت ها در کار ورود پیدا کرده و بازرس گود می فرستد وتا به حال 14 هزار گود را بازرسی کرده ایم .برای خیلی از گود ها اعلام خطر کرده ایم وبرای بسیاری از گود ها درخواست دستور توقف عملیات صادر کرده ایم .انصافا شهرداری نیز با ما بسیار خوب همکاری کرده است. موضوعی که باید در اینجا مطرح شود این است که گود برداری خود یک تخصص است و یک پروانه مستقل می خواهد .پیشنهاد ما این است که برای اینکه مشکلات حل شود صلاحیت گود برداری به عنوان یک پروانه مستقل تعریف شود .حتی اگر مهندس ناظر به صورت مقیم بر سر پروژه حضور داشته باشد بخش اجرایی و صلاحیت حرفه ای حتما تخصص می خواهد .
در رابطه با مسکن مهر نظرتان چیست؟سازمان نظام مهندسی می تواند در این امر دخالتی داشته باشد؟
مسکن مهر موضوعی سیاسی شده است اما آنچه اتفاق افتاد ساخت ساختمان های بی کیفیتی بود که ساخته شد.به نظر بنده هدفی که در مسکن مهر دنبال می شد به طور کامل محقق نشد.چراکه مکان یابی احداث این ساختمان ها درست انجام نپذیرفت وامروز بهره برداران مسکن مهر به دلیل نبود امکانات زیر بنایی،خدمات وسرانه های شهری امکان استفاده از این ساختمان ها را ندارند. هنگامی که بحث مسکن مهر مطرح شد، به سازمان نظام مهندسی اجازه دخالت داده نشد ولی اگر کمکی بخواهند حاضریم در محدوده قانون کمک کنیم.
نظرتان درباره طرح ارجاع کار چیست؟
ارجاع کار موضوعی است که این روزها به یکی از مباحث مهم در حوزه نظام مهندسی تبدیل شده است، در مبحث دوم مقررات ملی نظارت را این گونه تعریف می کند: نظارت یعنی انطباق عملیات اجرایی با پروانه ساختمانی ،نقشه های مصوب ، قوانین و مقررات ملی.
اگر این تعریف را مد نظر قرار دهیم و با توجه به اینکه ناظر در بیشتر ساختمان ها ناظر عالیه می باشد یعنی در مواقعی خاص از پروژه بازدید واعمال نظارت می نماید می توان ناظر را بازرس و کنترل کننده دانست بر این اساس در هیچ نظام حقوقی کارفرما که مورد بازرسی قرار می گیرد نمی تواند و یا اساسا حق ندارد بازرس را انتخاب نماید و قانون ارجاع کار نیز بر همین اساس تدوین گردیده و اگر می خواهیم ساختمان های با کیفیت داشته باشیم همه باید کمک کنند تا قانون ارجاع نظارت که هم اقتدار ناظر را تضمین می کند و هم اجازه نمی دهد کارفرما ازابزارهای مالی دراعمال نظارت دخالت کند حمایت نماییم .
طبق قانون، سازمان نظام مهندسی موظف است برای تمام ساختمان ها ناظر معرفی نماید ودر حال حاضر در تهران این کار در ساختمان های با زیر بنای کمتر از 1500 متر به صورت تک ناظر و برای ساختمان های بالای 1500 مترمربع چهار ناظر معرفی انجام می شود و در این راستا مالک نمی تواند به طور مستقیم ناظر را انتخاب کند. از سوی دیگر سازمان باید صلاحیت ها و ظرفیت ها را نیز کنترل کند. نکته مهم در اینجا این است که امر نظارت در حمایت از مصرف کننده صورت می گیرد زیرا سازمان به نمایندگی از طرف بهره برداران بر ساخت و ساز نظارت می کند تا کیفیت خوبی در ساخت و ساز حاصل شود.
نظرتان درباره برگزاری نمایشگاه صنعت ساختمان و تاثیر آن بر ساخت وساز کشور چیست؟
در تمام دنیا این فرصت به تولید کنندگان داده می شود تا محصولات خود را در معرض دید ومعرفی مصرف کنندگان و عوامل دخیل در ساخت و ساز ها قرار دهند و این کار در کشور ما نیز انجام می شود و به نظرم تاثیر بسیار مثبتی در کیفیت ساخت و سازهادارد چراکه معمولا مهندسان و سازندگان از این نمایشگاه بازدید می کنند وبا محصولات جدید آشنا شده و در طراحی ها و ساخت و سازهای خود از این مصالح استفده می نمایند.
فضای خود نمایشگاه را چگونه ارزیابی می کنید؟
می تواند بهتر شود ولی در حال حاضر مقدورات برگزاری نمایشگاه های ما در همین حد می باشد.
نمایشگاه های ما با چه چالشی مواجه هستند؟
به نظر می رسد در نمایشگاه های ساختمان ما هدف گذاری خاصی مطرح نیست در خیلی از جاهای دنیا که نمایشگاه برگزار می شود هدف گذاری نیز وجود دارد مثلا در یک سال موضوع استحکام بنا و موضوعات ساز ه ای مورد توجه قرار می گیرد و عمده شرکت های شرکت کننده موضوعات سازه ای را به نمایش می گذارند ودر سال بعد صرفه جویی در انرژی رویکرد نمایشگاه قرار می گیرد و همه شرکت ها فعالیتشان را در این خصوص برجسته می کنند ولی در کشور ما معمولا نمایشگاه ها جنرال بوده و در تمام شاخه ها شرکت می کنند.
نکته دیگر اینکه برای شرکت در نمایشگاه افراد متخصص باید شرایط ویژه ای برایشان در نظر بگیرند تا بتوانند با صاحبان غرفه ها مذاکره کنند و با دست پر از نمایشگاه بروند .
انتهای خبر/پیام ساختمان
این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید :