نقش معماران در کاهش مصرف انرژی
معماران باید به مردم بگویند استفاده از طرح های اقلیمی و زیست محیطی کمتر از تزیینات رایج کنونی زیبا نیست. از طریق معماری می توان جامعه را از مطلوبیت و ارزش فراوان اقتصادی و زیست محیطی انرژی هایی که به نام های بی زیان و آرام و ... مشهور شده، مطلع کرد.
نقش معماران در کاهش مصرف انرژی
گروه معماری ودکوراسیون: نوع معماری ساختمان تأثیر بسیار زیادی بر میزان مصرف انرژی دارد. در حال حاضر طبق آمار و ارقام، 52 درصد از انرژی کشور در ساختمان ها مصرف می شود. در گذشته شکل و شمایل ساختمان ها به گونه ای بود که باعث کاهش مصرف انرژی می شد، اما در حال حاضر این شیوه ها به فراموشی سپرده شده و آنگونه که باید و شاید به آن توجهی نمی شود. پیام ساختمان در گفتگو با چند معمار معاصر کشورمان،نقش معماران در کاهش مصرف انرژی در ساختمان را بررسی نموده است:
معماران اقدام کنند
مهندس بیژن علی آبادی (معمار) یکی از مهم ترین پارامترها در معماری را استفاده از نورمخصوصا نور طبیعی خورشید دانست و گفت: نور خوب می تواند فضای معماری را به محیطی هنری و قابل زندگی و بهره برداری تبدیل کند.وی افزود: در تابستان انرژی حرارتی خورشید به کالبد ساختمان می تابد و باعث گرم شدن داخل ساختمان می شود که معماران وظیفه دارند با هم اندیشی و همفکری از تخصص های مربوطه در کنترل این مورد اقدام کنند.
مهم ترین چالش معماران
مهندس علیرضا قهاری (رئیس انجمن مفاخر معماری ایران) درباره نقش معماران در بهینه سازی مصرف انرژی گفت: در حال حاضر طراحی و اعتلای ساختمان هایی با مصرف انرژی پایین به طریقی که هم به لحاظ هزینه کارآمد باشد و هم به لحاظ زیست محیطی کمترین آسیب را به منابع طبیعی و محیط پیرامون داشته باشد، مهم ترین چالش معماران است. وی معتقد است: ساختمان هایی با معماری عالی که مصرف انرژی پایینی دارند را می توان از طریق طراحی مناسب و به کارگیری مؤثر تکنولوژی باکیفیت انرژی مطلوب به دست آورد.
استفاده از روش های نوین
باقر میلانی، کارشناس مسکن درباره نقش معماران در کاهش مصرف انرژی گفت: معماران می توانند با استفاده از روش های نوین از شدت مصرف انرژی در کشور کاسته و از هدر رفتن منابع آب، معادن خاک و سایر مصالح جلوگیری کنند. وی تاکید کرد: مصرف مصالح و میزان بهره وری از آن رابطه مستقیمی با شیوه های معماری و باورهای معماران دارد. معماری می تواند از نیروی یک سوم نقدینگی کشور که در بخش ساختمان جاری است، چنان استفاده کند که معضل کمبود مسکن را ریشه کن سازد.
معماران سلیقه مردم را بالا ببرند
حمید نوحی (کارشناس معماری) دراین باره گفت: متأسفانه بهینه سازی مصرف انرژی هیچ گونه نقشی در فرهنگ ساختمانی کشور ندارد. معماران باید سلیقه مردم را از حالت عامیانه و بازاری پسند خارج سازند و ذوق و سلیقه عمومی را در جهات سازنده و مفید اجتماعی هدایت کنند. وی افزود: معماران باید به مردم بگویند استفاده از طرح های اقلیمی و زیست محیطی کمتر از تزیینات رایج کنونی زیبا نیست. از طریق معماری می توان جامعه را از مطلوبیت و ارزش فراوان اقتصادی و زیست محیطی انرژی هایی که به نام های بی زیان و آرام و ... مشهور شده، مطلع کرد.
از معماری سنتی بهره بگیرید
محمدرضا اسلامی (کارشناس ارشد معماری و عضو انجمن مفاخر معماری ایران) با تاکید بر اینکه معماران از مفاهیم معماری سنتی برای کاهش مصرف انرژی در ساختمان بهره بگیرند، خاطرنشان کرد: در معماری سنتی ایران با بهره گیری از مصالح بومی مانند سنگ، خشت، آجر و استفاده از ظرفیت حرارتی این مصالح و ایجاد بدنه هایی با ضخامت زیاد، طراحی معماری متناسب با اقلیم، جهت گیری و نحوه استقرار و ابعاد باز سایبان ها، فرم بام، استفاده از عناصر عملکردی معماری جهت آسایش دمایی نظیر بادگیرها، گودال باغچه ها، گربه روها و ... بهره گیری از فضای سبز جهت تأمین رطوبت، سایه، هوای پاک و ...باعث کاهش مصرف انرژی در کشور می شدند. وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر با توجه به استفاده گسترده از سوخت های فسیلی و بهره مندی راحت از منابع ملی، روش هایی که در معماری سنتی وجود داشت، از بین رفت و استفاده از گاز طبیعی، نفت و... جهت تأمین شرایط دمایی (بدون ملاحظات استفاده بهینه) در فصول مختلف سال جایگزین راهکارهای غیرفعال و کالبدی گذشته گردید و ضخامت دیوارها کاهش یافته و برای جبران کاهش مقاومت حرارتی، سوزاندن فرآورده های نفتی توسط تجهیزات کم بازده متداول گردید.
اسلامی در پایان تاکید کرد: باید به معماری از دو جهت نگاه کنیم، یعنی علاوه بر اتلاف انرژی باید توجه داشته باشیم که ما در حال از دست دادن فرهنگ معماری خود هستیم ولی اگر به معماری اسلامی توجه خاص داشته باشیم این مسئله ما را به استفاده بهینه از فضاها و نور سوق می دهد و به بهره وری مناسب می رسیم. یکی از مهم ترین گام ها رعایت مقررات ملی ساختمانی ایران است که حداقل ضوابط را برای ما در نظر می گیرد.
انتهای خبر/پیام ساختمان
این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید :