طرح تعزیرات با شدت اجرا شود
چندین سال است که مسئولان حوزه مسکن راهکار هایی برای کاهش اجاره بها یا قیمت مسکن ارائه می دهند تا آرامشی برای قشر ضعیف و متوسط جامعه فراهم نمایند، اما بزرگ ترین و کارآمدترین برنامه مسئولان برای کاهش اجاره بها، طرح تعزیرات است که به عقیده کارشناسان اجرای صحیح آن مانند آب سردی بر پیکر داغ اجاره بهای مسکن است
چندین سال است که مسئولان حوزه مسکن راهکار هایی برای کاهش اجاره بها یا قیمت مسکن ارائه می دهند تا آرامشی برای قشر ضعیف و متوسط جامعه فراهم نمایند، اما بزرگ ترین و کارآمدترین برنامه مسئولان برای کاهش اجاره بها، طرح تعزیرات است که به عقیده کارشناسان اجرای صحیح آن مانند آب سردی بر پیکر داغ اجاره بهای مسکن است. متن زیر نگاهی دارد به اینکه چرا طرح نظارت تعزیراتی بر اجاره بهای مسکن موفق نبوده و علیرغم فعالیت سازمان تعزیرات حکومتی، سازمان بازرسی اصناف، سامانه 124 و... تنها پیامدی که به دنبال داشته و دارد، اضافه شدن تعداد پرونده های تخلف است که تشکیل می شود ؟ دلیل اینکه از این طرح در سال های اخیر استفاده نشده چه بوده و اجرا نشدن آن به نفع یا ضرر چه کسانی خواهد بود؟
آغاز طرح تعزیراتی اجاره بها از هفته های آینده
فریبرز واحدی مدیرکل مسکن و شهرسازی استان تهران از دستور وزیر راه و شهرسازی مبنی بر عملیاتی شدن طرح کنترل تعزیراتی اجاره بها و بلوک بندی از هفته جاری خبر داد و در پاسخ به این سؤال که آیا تعیین 12 تا 14 درصد برای افزایش اجاره بها صحت دارد، گفت: بنده از تعیین این عدد اطلاعی ندارم اما به هر حال در فصل نقل و انتقالات، اجرای طرح کنترل تعزیراتی اجاره بهای مسکن، در ثبات اجاره بهای مسکن بسیار مؤثر خواهد بود.
کارنامه مثبت طرح برای مشاوران املاک
با اینکه اجرایی شدن طرح تعزیراتی اجاره بها هر روز رنگ واقعی تری به خود می گیرد، مصطفی قلی خسروی، برخلاف سال پیش، صراحتاً مخالفت خود را با تعزیراتی شدن اجاره بها بیان می کند. وی پیش از این دلایل مخالفت خود با این طرح را تشریح کرده و گفته بود: «سال گذشته مشاوران املاک مجبور بودند طرح مورد نظر دولت را اجرا کنند چرا که در غیر این صورت در گرانی اجاره بها آنها را مقصر جلوه می دادند.» وی با بیان اینکه این طرح به آرامش بازار اجاره کمک نکرد، افزود: این طرح برای مشاوران املاک یک کارنامه مثبت از خود به جای گذاشت؛ زیرا نشان داد که مشاوران در این میان مقصر نیستند.
خسروی در پاسخ به این سؤال که آیا دولت نرخ مجاز رشد 12 تا 14 درصدی اجاره بها در سال جاری را به مشاوران املاک اعلام کرده است، گفت: در نشستی که روز چهارشنبه 31 خردادماه با معاون وزیر راه و شهرسازی داشتیم، قرار شد به جای 7 تا 9 درصد رشد مجاز سال گذشته، بنگاه های مسکن در سال جاری این عدد را به 12 تا 14 درصد افزایش دهند.
وی با بیان اینکه طرح تعزیراتی اجاره بها به آن شکل مناسبی که باید پیاده شود امکان پذیر نیست ،افزود: طرح تعزیراتی برخورد با اجاره بها در سال گذشته موفق نبود زیرا وقتی شاخص بانک مرکزی نرخ تورم را 20 درصد اعلام می کند، نمی توان بر موفقیت این طرح در سال جاری نیز امیدوار بود.
طرح های همراه با تحکم شکست می خورد
محمد کاشانی، کارشناس مسکن در مورد بزرگ ترین دلیل شکست طرح تعزیرات به خبرنگار ما گفت: گذر زمان ثابت کرده طرح هایی که همراه با تحکم و برخورد پلیسی و فاقد منطق اقتصادی باشد، همیشه شکست می خورد. دقیقاً به همان علت است که در زمستان سال90 طرح برخورد نیروی انتظامی با دلال های دلار در سطح خیابان ها با شکست مواجه شد. بنابراین طرح تعزیراتی نظارت بر اجاره بها و بلوک بندی کلان شهرها کمکی به کاهش قیمت ها نخواهد کرد.
نفی برخورد تعزیراتی با اجاره بهای مسکن به معنای نفی منضبط ساختن بازار مسکن نیست. هدف این است که مسئولان در محدوده های تجربه شده ای که پاسخ منفی گرفته اند در جا نزنند و به طرح های جدیدی بیندیشند. مشکل مسکن، به ویژه در بخش اجاره بها، از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا مسکن، یک بخش اثرگذار در سایر بخش های زندگی اجتماعی است؛ به همین دلیل باید از ناحیه مسئولان همت بیشتری مصروف آن گردد.
تورم را کنترل کنید تا اجاره بها کنترل شود
مهدی سلطان محمدی، تحلیلگر بازار مسکن در مورد دلایل غیرعلمی تعزیرات به خبرنگار ما گفت: با توجه به مطالعات و تجربیات بسیار زیادی که در دنیا در زمینه کنترل و مدیریت اجاره بهای مسکن صورت گرفته است، می توان به راحتی گفت که دلیل شکست این طرح، غیر کارشناسی بودن آن است . در این میان برای فرافکنی، گناه افزایش نرخ اجاره بها را به گردن مالکین می اندازند. این در حالی است که آمارهای اعلامی منطبق بر واقعیت نبوده و با وجود اینکه آخرین گزارش مرکز آمار تا پاییز 91 از افزایش 33/5 درصدی نرخ اجاره بها حکایت می کند، مسئولان امر در سال گذشته نرخ تعزیرات اجاره مسکن را 14 تا 15 درصد اعلام کردند؛ درعین حال رئیس اتحادیه مشاوران املاک هم میانگین اجاره بها در سال گذشته را 20 تا 21 درصد اعلام کرده که نشان دهنده میزان تفاوت آمارها ارائه شده با واقعیات می باشد. آمارهای چند دهه گذشته نشان می دهد که نرخ اجاره بهای مسکن همواره متناسب با نرخ تورم حرکت می کند و در شرایط کنونی نرخ تورم و نرخ اجاره بها با هم همخوانی آشکاری داردکه هیچ کس نمی تواند این ارتباط را کتمان کند. بنابراین تنها راهکاری که در حال حاضر برای کاهش یا ثابت نگه داشتن نرخ اجاره بها وجود دارد، کنترل و کاهش نرخ تورم است.
طبیعی است که مشاوران املاک مخالف باشند
ابوالحسن پارسا، کارشناس دادگستری در مورد این سؤال که چرا مشاوران املاک از اجرای طرح تعزیرات حمایت نمی کنند، گفت: بر هیچ کس پوشیده نیست که اجرای درست طرح تعزیرات باعث کاهش نرخ کمیسیون مشاوران املاک می شود، بنابراین طبیعی است که مشاوران املاک باید جدی ترین مخالفان این قضیه باشند، اما همه باید بدانند طرح تعزیرات تنها در صورت اجرای صحیح برای مردم مفید خواهد بود. اگر همه چیز محکمه قانونی داشته باشد، پذیرش آن برای مردم آسان تر خواهد بود. همین طور هم نبود طرح هایی مانند مالیات بر خانه های خالی یا تعزیرات بر اجاره سبب می شود موجران و مشاوران املاک هر کاری را که مطابق میل خودشان است انجام دهند. من معتقدم امسال باید این طرح با شدت بیشتری اجرا شود.
انتهای خبر/پیام ساختمان
این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید :