دبیر سندیکای صنعت برق دولت بنگاه دار خوبی نیست
دولت باید برای طلبکاری پیمانکارن برق اقدام جدی به عمل آورد زیرا برای اجرای پروژه ها مجبور شدند از بانک ها پول قرض کنند ولی به علت عدم پرداخت مطالبات آنها توسط دولت و تاخیر در پرداخت اقساط جریمه شدند. بنابراین علاوه بر پرداخت مطالبات باید خسارات چند سال تاخیر را هم از دولت دریافت کنند
گروه تاسیسات: صنعت برق از جمله بخش های تاثیرگذار در اقتصاد کشور محسوب می شود که در یک دهه اخیر نوسان زیادی را تجربه کرده است. یکی از بزرگترین چالش ها چگونگی تامین درآمدهای برق بود که به خاطر قیمت تکلیفی مجلس در بودجه پایین نگه داشته شد، در حالی که هزینه های تولید برق بالا رفته بود و مابه التفاوت درآمد و هزینه لزوماً باید از جایی تامین می شد. پیمانکاران و سازندگان صنعت برق برای عقب نماندن از اجرای تعهدات، از بانک ها تسهیلات فوق العاده دریافت کردند و به این ترتیب باعث تدوام خدمات انرژی به مردم و مانع از خاموشی های ناخواسته در کشور شدند. اما دولت نتوانست طلب آنها را در موعد مقرر پرداخت کند و پیمانکاران متحمل ضررهای هنگفتی شدند. اکنون با جا به جایی دولت و انتصاب مهندس چیت چیان در سمت وزارت نیرو امیدواری زیادی وجود دارد که پیمانکاران بخش خصوصی دوباره زیر چتر حمایتی دولت قرار گیرند. آنچه در ادامه می خوانید متن کامل گفت و گو با حمیدرضا صالحی، دبیر سندیکای صنعت برق و عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران است.
*یکی از برنامه های وزیر نیرو اصلاح منابع مالی دولت از طریق فروش برق است، اثرات این موضوع را در صنعت برق چگونه ارزیابی می کنید؟
اصلاح تعرفه ها و واقعی شدن قیمت ها کمک بزرگی در راستای اصلاح الگوی مصرف و توسعه اقتصادی کشور خواهد بود. اصلاح تعرفه های برق باعث تناسب میان تولید، درآمد و هزینه تمام شده می شود. وقتی توازن برقرار باشد نگرانی برای تضعیف صنعت برق نخواهیم داشت. ضمن اینکه قرار است 100 درصد از منافع حاصل از فروش برق را به بنگاه های صادر کننده بدهند. به این ترتیب می توانیم برق مازاد تولید شده در داخل کشور را صادر کنیم. این قانون در برنامه پنجم توسعه کشور آمده است و دولت هم می تواند از این طریق بخشی از درآمدهای ارز غیر نفتی را تامین کند. با این حال معتقدیم؛ قیمت برق باید با یک شیب مناسب و به تدریج واقعی شود تا مردم دچار آسیب نشوند. بنابراین تا زمانی که دستمزدها افزایش پیدا نکند نمی توان قیمت ها را به یکباره افزایش داد.
*صادرات برق توسط بخش خصوصی از چه قانونی تبعیت می کند؟ و چه سهمی از فروش به آنها تعلق می گیرد؟
صادرات برق در زمان های غیر پیک امکان پذیر است، از این طریق درآمد ارزی خوبی کسب خواهد شد که می تواند بخشی از هزینه های تولید را جبران کند. ولی همیشگی و ثابت نیست. فراموش نکنیم در حال حاضر بیش از 85 درصد از تولید برق در دست دولت است ولی بخش خصوصی می تواند در بخش فروش و صادرات برق وارد عمل شود و با در نظر گرفتن سود مناسب، برای کشور درآمد ارزی ایجاد کند. البته هنوز جزئیات طرح به طور خاص مشخص نشده و باید دولت و بخش خصوصی به توافق برسند. آن چه مشخص است بخش خصوصی بهتر از دولت می تواند از ظرفیت های موجود صنعت برق کشور برای ارزآوری استفاده کند. ضمن اینکه دولت با محدودیت تحریم و انتقال پول مواجه است و نمی تواند مشتریان خوب پیدا کند، بنابراین بنگاه دار خوبی نیست.
*راه اندازی بورس انرژی تا چه اندازه در رونق اقتصادی صنعت برق موثر است؟
اولویت و الزام اولیه راه اندازی بورس، واقعی سازی قیمت هاست. کالایی که دارای قیمت واقعی باشد امکان عرضه و تقاضای آن در بورس وجود دارد و باعث رونق اقتصادی کشور می شود. به نظر من راه اندازی بورس در کوتاه مدت تاثیر مثبتی در رونق کسب و کار ندارد و تا زمانی که آزادسازی قیمت ها به معنای واقعی انجام شود، فعالیت بورس صوری خواهد بود. بورس انرژی هنوز به اندازه کافی محوری نیست ولی در آینده می تواند نقش مهمی در تجارت برق ایفا کند.
*پرداخت مطالبات پیمانکاران برق در چه مرحله ای است، ظاهراً علاوه بر دریافت مطالبات خواهان دریافت خسارت هم هستید.
این موضوع بارها توسط سندیکا مطرح شده است. ما خواهان دریافت خسارتی هستیم که از سال 84 تاکنون به واسطه افزایش قیمت کالاهای صنعتی و مشکلات خرید تجهیزات صنعت برق با آن مواجه شدیم، به ناچار از بانک ها وام گرفتیم ولی نتوانستیم به موقع پرداخت کنیم. البته اسناد لازم را داریم و در صورت لزوم ارائه می دهیم. خواسته ما این است که این سود و بهره بانکی را وزارت نیرو تقبل کند.
*سندیکای صنعت برق به طور خاص در این خصوص چه اقدامی کرده است؟
سندیکا اطلاعات و مستندات لازم را جمع آوری کرده و به دولت و مجلس ارائه می کند. شرکت هایی که متحمل ضرر شدند می توانند اسناد خود را ارائه کنند تا با تایید سندیکا اقدام قانونی انجام شود. در حال حاضر خسارت ها از مطالبات بیشتر شده است، اگرچه وزارت نیرو اصل موضوع را قبول دارد ولی هنوز اقدام خاصی انجام نداده است. ما امیدواریم این موضوع در مجلس بررسی و قانون آن تصویب شود تا پیمانکارن سریع تر به حق خود برسند.
*آیا با واگذاری نیروگاه ها به جای طلب پیمانکارن موافق هستید؟
اکثر شرکت های پیمانکاری به بانک ها بدهکار هستند و باید بدهی کارکنان زیر مجموعه را نیز پرداخت کنند. اگر نیروگاه را هم قبول کنند معلوم نیست درآمد حاصل از فروش برق به آنها داده می شود یا خیر. بنابراین منبع درآمد نامشخص بوده و طلب آنها با واگذاری نیروگاه ها برطرف نمی شود.
*خواسته نهایی پیمانکاران بخش خصوصی از دولت چیست؟
وزیر نیرو بر مواردی از قبیل انرژی های نو، تقویت اقتصادی برق، واقعی شدن قیمت ها و... تاکید دارد ولی باید مشخص کند چگونه این شعارها را عملی خواهد کرد. از طرف دیگر، اعضای سندیکای برق با آقای چیت چیان ملاقات حضوری نداشتند ولی درخواست کردیم در اسرع وقت جلسه مشترک برگزار کنیم تا در خصوص مسائل پیمانکارن و اعضای سندیکا بحث و تصمیم گیری شود. دولت باید برای طلبکاری پیمانکارن برق اقدام جدی به عمل آورد زیرا برای اجرای پروژه ها مجبور شدند از بانک ها پول قرض کنند ولی به علت عدم پرداخت مطالبات آنها توسط دولت و تاخیر در پرداخت اقساط جریمه شدند. بنابراین علاوه بر پرداخت مطالبات باید خسارات چند سال تاخیر را هم از دولت دریافت کنند. این در حالی است که در حوزه صنعت برق، اساسی ترین موضوع توجه به زیر ساخت هاست که بدون همکاری بخش خصوصی عملی نمی شود. خوشبختانه وزیر نیرو به این موضوع واقف است، امیدواریم به نحو شایسته از ظرفیت های موجود استفاده کند و با مساعدت مجلس شورای اسلامی، قیمت ها به سمت واقعی شدن پیش برود تا انحراف اقتصادی در خصوص برق جبران شود.
انتهای خبر/پیام ساختمان
این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید :