صعود قیمت سکه و ارز؛
بلبشوی بازار و آشفتگی اقتصاد ایران
بی ثباتی قیمت ارز و سکه روزهای اخیر و شاید روزهای پیشِ رو، به قدری نگران کننده شده است که بحث اصلی تمام مردم به همین گرانی ها و کاهش قدرت خرید ختم می شود. در روزهای گذشته متأسفانه خبرهایی از بازارهای مختلف بیرون می آمد که حکایت از گرانی های نجومی اجناس و کالاها در بخش های مختلف اقتصاد داشت.
سکه نجومی شد
بازار سکه که جای سفته بازی های ارزی را گرفته است، یکی دیگر از بازارهای پرتنش اقتصاد ایران در هفته ها و البته روزهای اخیر است؛ سکه در کمتر از دو روز 300 هزار تومان گران شد و رکورد 2 میلیون و 500 هزار تومان را زد. قیمت سکه درحالی به 2 میلیون و 500 هزار تومان رسید که فعالان بازار طلا معتقدند سکه 500 ــ 400 هزار تومان حباب دارد و این قیمت ها واقعی نیست. از دلایل اصلی گرانی سرسام آور طلا و سکه در هفته های اخیر، سیاست جدید ارزی دولت است چراکه با قاچاق اعلام شدن خرید و فروش دلار در بازار آزاد بسیاری از سرمایه ها به سمت سکه حرکت کرد.
البته این اولین بار نیست که بازار سکه حبابی شده است، سال قبل و زمانی که قیمت سکه رشد چشمگیر داشت و به یک میلیون و 500 هزار تومان رسید مسئولان بانکی و بازاری ها از حباب 400 ــ 300 هزار تومانی قیمت سکه سخن می گفتند و بعد از آن شد که بانک مرکزی دستور آغاز حراج سکه در بانک کارگشایی را داد. حراج سکه در بانک کارگشایی چند ماه ادامه داشت و بانک مرکزی به منظور مدیریت بیشتر بازار تصمیم گرفت بار دیگر طرح پیش فروش سکه را برای مردم اجرا کند و با این حساب پیش فروش نیز چند ماه اجرا شد. ولی با وجود اینکه قیمت سکه رکورد 2 میلیون و 500 هزار تومان را هم زد و الآن در دامنه دو میلیون و 400 هزار تومان درجا می زند هنوز مسئولان بانک مرکزی واکنشی به وضعیت به وجودآمده در بازار طلا نشان نداده اند.
قدرت خریداران مسکن کاهش یافت
قیمت مسکن در اکثر نقاط شهر تهران در ماه های اخیر رشد چند برابری داشته است و این بار هم مسئولان می گویند قیمت ها واقعی نیست! ولی هنوز گامی در راستای بازگشت آرامش به این بخش هم برداشته نشده است. کسانی که این روزها دنبال خرید خانه هستند از کاهش قدرت خریدشان می گویند و تأکید دارند: هرچه تلاش می کنیم باز هم نمی توانیم ملکی را با قیمت مناسب پیدا کنیم! یکی از همشهری ها می گوید: هرچه می دویم باز هم قیمت ها از ما جلوتر می روند و نمی توانیم به آنها برسیم! وی می گوید: با هزار مکافات 240 میلیون تومان برای خرید منزل آماده کردم ولی باز هم نمی توانم و پولم کم است. (او در منطقه 15 و بین آپارتمان های 17 ــ 16 سال ساخت دنبال مسکن می گردد) طبق گزارش رسمی بانک مرکزی، متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه های معاملات ملکی شهر تهران در اردیبهشت 59.8 میلیون ریال بود که نسبت به ماه مشابه سال قبل 34.8 درصد افزایش نشان می دهد. لازم به ذکر است در اردیبهشت ماه سال 1397 شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب 11 و 9.6 درصد رشد نشان می دهد.
تولیدکنندگان علت اصلی گرانی را افزایش نرخ دلار می دانند
تولیدکنندگان علت اصلی این گرانی ها را افزایش قیمت دلار اعلام می کنند. قیمت دلار بعد از تعطیلات نوروز 97 به اوج رسید و به مرز 6000 تومان هم رسید. اما سرانجام 20 فروردین با اعلام معاون اول رئیس جمهور، دولت تصمیم گرفت چاره ای برای بازار ارز اتخاذ و از این نابه سامانی ها جلوگیری کند. برهمین اساس هم البته از 20 فروردین با اعلام دولت، دلار با قیمت 4200 تومان تک نرخی شد! در ساعات ابتدایی اعلام این سیاست، معاون اول رئیس جمهور از دوربین سیما به مردم گفت: بانک مرکزی به تمام نیازها با دلار 4200تومانی پاسخ می دهد. اما از فردای اعلام دلار تک نرخی، بخشنامه های بانک مرکزی یکی پس از دیگر منتشر و مشخص شد فروش ارز 4200تومانی مختص همه نیست و محدودیت هایی دارد، برهمین اساس هم کالاهای اساسی که قبلاً با دلار مبادله ای و با قیمت 3700 تومان وارد می شدند با دلار 4200تومانی تأمین خواهند شد البته دولت اعلام کرد که مابه التفاوت این ارزها با یارانه پوشش داده می شود. قبل از اجرای سیاست ارز تک نرخی و بعد از آن، دولت اعلام کرد که تولیدکنندگان و اصناف نباید به بهانه گرانی دلار، قیمت کالاها و خدمات را افزایش دهند.
گرانی 30 میلیونی در یک روز
متاسفانه این گرانی به بازار خودرو هم سرایت کرد و قیمت برخی از خودروهای معمولی در این بازار فقط در یک روز بین 20 تا 30 میلیون تومان گران شد. فعلاً قصد پرداختن به گرانی خودروهای لوکس را نداریم، که قیمت آنها هم به طور چشمگیر و غیر قابل باوری رشد داشته است، هدف در این گزارش اشاره به وضعیت خودروهای معمولی است که مردم عادی نه ثروتمندان از آنها استفاده می کنند. پژو 2008 در یک روز 25 میلیون تومان گران شد؛ مزدا3 نیز دیروز افزایش 30 میلیون تومانی قیمت را تجربه کرد و با قیمت 235میلیون تومان مورد معامله قرار گرفت.
قوانین کشور بزرگترین عامل بازدارنده تولید وصادرات است
نقش نظام بانکی در اقتصاد کشور
همه مشکل بنگاههای اقتصادی، پول نیست
مهم ترین مطالبات بخش خصوصی از دولت دوازدهم
فساد سازمان یافته شده است
انتهای خبر/پیام ساختمان
این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید :