آیفون های تصویری سیستم های ارتباطی نوینی هستند که بین فرد مراجعه کننده و افراد داخل یک ساختمان ارتباط صوتی برقرار می کنند. علاوه بر آن قادرند؛ تصویر فرد مراجعه کننده را بر روی نمایشگر گوشی داخل ساختمان نمایش داده و در صورت لزوم ضبط نمایند. هم اکنون آیفون های تصویری بسته به نوع تصویری که پخش می کنند به دو صورت رنگی و سیاه و سفید در بازار عرضه شده اند.
خوب است بدانید؛ آیفون های تصویری زیرمجموعه سیستم های حفاظتی و امنیتی هستند و شرکت هایی با این نام خدمات مرتبط را ارائه می دهند.گزارش ذیل به معرفی آیفون تصویری،بازار فروش و چگونگی مصرف آن پرداخته است.با ذکر این نکته که؛مطالب عنوان شده صرفا نظر مخاطبان بوده والزاما نظرات نشریه نمی باشد.
مهندس حمیدرضا نوری، مدیرعامل شرکت فنی و مهندسی نوین تکنیک در خصوص ساختار و تکنولوژی آیفون های تصویری به پیام ساختمان می گوید: اجزای اصلی یک سیستم آیفون تصویری شامل پنل جلوی در،گوشی یا نمایشگر، منبع تغذیه و قفل باز کن می باشد. مشخصه رنگی بودن سیستم توسط یک علامت و توسط سه رنگ اصلی به رنگ قرمز، آبی و سبز مشخص می شود که کنار برند یا قاب دوریبن قرار دارد. معمولاً پنل در دو نوع رنگی و سیاه و سفید تولید می شود و از بخش های مختلفی شامل؛ صفحه فلزی، شیشه حفاظ تشکیل شده است. پشت شیشه دوربین آیفون قرار دارد که وظیفه آن دریافت تصویر و انتقال به نمایشگر است. کنار این دوربین لامپ های «ال.ای.دی» قرار دارند. بلندگو برای پخش صدا، شاسی ها به تعداد واحدها یا طبقات، میکروفون برای انتقال صدا به گوشی، پیچ های مخصوص به همراه نمایشگر و سیم های ورودی و خروجی، همگی داخل باکس پنل که «کاسه پنل» نامیده می شود، قرارگرفته و روی دیوار نصب می شوند. مبحث نهایی هم قفل بازکن است که برای آیفون های سیاه و سفید و رنگی هیچ تفاوتی ندارد و مدل آنها یکی است. معمولاً قفل بازکن، همراه پک آیفون نیست و مشتریان جداگانه آن را تهیه و نصب می کنند.
خدمات مهم است
«کسانی که بخواهند آیفون بخرند از سایت های اینترنتی شروع می کنند و پس از انتخاب برند و مقایسه با برندهای مشابه نسبت به خرید اقدام خواهند کرد. آنها ابتدا خدمات و نوع کالا را با خواسته های خود مطابقت می دهند، بعد از این مرحله برای خرید به مکان هایی که برای این کار اختصاص یافته مراجعه می کنند. بازار لاله زار تهران به این کار اختصاص یافته است.» اینها را بابک ضرابی، فروشنده آیفون های تصویری و دربازکن های اتوماتیک می گوید و ادامه می دهد: در بازار لاله زار، خدمات پس از فروش و لوازم جانبی تعیین کننده قیمت نهایی آیفون هاست. یکی از امکانات اختصاصی آیفون ها توانایی برقراری «ارتباط داخلی» است از این طریق می توان با واحدهای دیگر ارتباط برقرار کرد. آیفون های تصویری مرکزی که مجهز به سیستم کدینگ هستند در مجتمع های بزرگ و در اتاق هایی به نام «لابی من» نصب می شوند و می توان با واردکردن شماره واحد با بخش های مختلف ساختمان ارتباط برقرار کرد.
وی تاکید می کند: کومکس، کوکوم و سامسونگ معروف ترین برندهای خارجی آیفون تصویری در بازار هستند که با برندهای ایرانی شامل؛ سیماران، الکتروپیک، تابا و تابان رقابت می کنند.
به گفته ضرابی؛ همه آیفون ها خدمات پس از فروش دارند. معمولاً این خدمات را بین 2 تا 3 سال در نظر می گیرند. در گذشته بیشتر مشتریان به دنبال برند کومکس بودند ولی در حال حاضر بیشتر اجناس ایرانی را انتخاب می کنند زیرا خدمات پس از فروش مناسب تری دارند. درحالی که جنس خارجی هیچ گونه تضمینی ندارد و باعث اتلاف وقت و هزینه مشتریان می شود. البته آیفون های ایرانی به این خاطر که خدمات در محل خوبی ارائه می دهند، مورد استقبال مشتریان واقع شده اند. مضاف بر اینکه حمایت از کار و سرمایه ایرانی از این طریق محقق می شود.
ملاک قیمت گذاری
در مجتمع های بزرگ یک نفر برای خرید آیفون مراجعه می کند که می تواند رئیس هیئت مدیره یا مدیر ساختمان باشد. در خصوص ساختمان های در حال ساخت هم صاحب ملک یا پیمانکار تصمیم می گیرد. بابک ضرابی می گوید: برای یک ساختمان تک واحدی، خرید آیفون تصویری حداقل 350 و حداکثر 900 هزار تومان هزینه دارد. قیمت آیفون ها را شرکت های تولیدکننده تعیین می کنند که می تواند با توجه به نوع امکانات و چگونگی تهیه قطعات آنها، زیبایی، نوع برند متغیر باشد. ضمن اینکه شرکت های تولیدکننده و یا واردکننده آیفون ها معمولاً بر توزیع محصولات خود در بازار نظارت دارند، بنابراین در صورت وجود اجناس تقلبی در بازار سریعاً وارد عمل می شوند تا اعتبار اجناس آنها خدشه دار نشود.
رقابت در بازار
علیرغم اینکه ایران در زمینه تولید آیفون پیشرفت های خوبی داشته است با این حال بسیاری از قطعات آیفون از جمله «ال.سی.دی» و دوربین در ایران قابلیت تولید ندارند و تکنولوژی این کار در ایران وجود ندارد. رضا علایی، مدیر بازرگانی شرکت تامر، تولیدکننده آیفون های صوتی و تصویری به پیام ساختمان می گوید: قطعات اصلی آیفون ها از خارج وارد می شود که در بین آنها کشور چین در ردیف اول قرار دارد بنابراین در بحث قیمت باید دید که قطعات واردشده دارای چه کیفیتی هستند، چون محصولات چین درجه بندی شده اند. برخی از شرکت ها از قطعات درجه پایین استفاده می کنند و از این طریق ممکن است قیمت آیفون های تولیدی آنها کمتر از سایر شرکت ها باشد. از طرف دیگر، امکانات همه آیفون ها یکی است و کیفیت بیشتر آنها را نوع «ال.سی.دی» مشخص می کند. بنابراین مشتری نباید به دنبال برند خاصی باشد بلکه باید از فروشنده در خصوص کیفیت کالا بپرسد.
علایی ادامه می دهد: به طور معمول در یک مغازه باید برند های متنوع آیفون موجود باشد و قابلیت ها امکانات و مزیت های آن برای مشتری تشریح شود ولی از آنجا که فروشنده ها برای معرفی خدمات برندهای مختلف با مشکل مواجه می شدند در حال حاضر سعی می کنند تنها یک برند خاص را بفروشند تا در مقابل خدمات پس از فروش پاسخگوی مشتریان باشند.
مدیر بازرگانی شرکت تامر تاکید می کند: در حال حاضر رقابت تولیدکنندگان آیفون در ایران عادلانه نیست. کسانی که آیفون های خارجی را وارد می کنند به کیفیت و خدمات پس از فروش توجه چندانی ندارند. بنابراین برای غلبه بر مشکلات موجود و برخی تبلیغات مغرضانه، قطعاً باید آیفون ایرانی بخریم چون تولیدکننده از کارگر ایرانی استفاده می کند و از این طریق به اقتصاد ایران کمک می شود.
شناخت نصاب
بدون تردید بخش مهمی از اثربخشی آیفون های تصویری به چگونگی نصب آن برمی گردد. بنابراین انتخاب درست نصاب و اطمینان از مهارت آنها بسیار تأثیرگذار است.
بابک ضرابی، فروشنده باسابقه آیفون های تصویری می گوید: ما بنا به تقاضای مشتری، نصاب های مورد اطمینان را معرفی خواهیم کرد. آنها تعلیم دیده هستند و در کار خود تجربه کافی را کسب کرده اند. اگر نصاب ها کار خود را درست انجام ندهند علاوه بر مشکلات آینده به اعتبار فروشنده ها هم لطمه می زنند. هم اکنون بسیاری از شرکت های تولیدکننده آیفون تصویری داخلی دوره های آموزشی نصب و نگهداری و سرویس آیفون ها را برای متقاضیان برگزار می کنند.
در همین رابطه، علیرضا امجدی، نصاب آیفون های تصویری به پیام ساختمان می گوید: واگذاری کار نصب آیفون ها در بازار به اعتبار و سابقه نصاب ها بستگی دارد که در طول زمان به دست می آید. مسلماً فروشندگان، نصاب های ناشناس و مبتدی را برای نصب آیفون معرفی نمی کنند زیرا ممکن است به نصب نامناسب آیفون و از بین رفتن اعتبار فروشگاه منتهی شود. ضمن اینکه، تضمین کار نصاب، اتکا به خدمات پس از فروش است بنابراین تا پایان تعهد هر زمان که دستگاه با مشکل مواجه شود مصرف کننده با نصاب هایی که از طرف نمایندگی شرکت های تولیدکننده معرفی می شوند، مشکلات خود را برطرف خواهند کرد.
هزینه های نصب
هزینه نصب آیفون های تصویری به شرایط مختلفی بستگی دارد. هم اکنون در بازار برای برندهای مختلف قیمت های مختلفی در نظر می گیرند. ضمن اینکه قیمت نصب متناسب با نوع کارکرد و ساختمان مشخص می شود.امجدی، تاکید می کند: به طور طبیعی حداقل هزینه نصب آیفون ساختمان یک واحدی از 8 هزارتومان شروع شده تا 25 هزار تومان می رسد البته قیمت گذاری به نوع مهارت نصاب و نوع برند آیفون هم بستگی دارد. به عبارت دیگر، هر برندی تکنیک نصب خاص خودش را دارد و مردم باید به این موضوع توجه داشته باشند.
ملاحظات فنی
برای نصب و اجرای آیفون ها، مالکین ساختمان و برق کارها از شرکت های تأسیساتی کمک می گیرند. این کار نیمه های کار ساخت وساز و قبل از لوله گذاری برق انجام می شود. معمولاً قبل از سیم کشی بهترین شرایط دادن مشاوره است. حمیدرضا نوری، مدیرعامل شرکت نوین تکنیک در این خصوص توضیح می دهد: در ساختمان های بالای 10 طبقه بهترین شرایط این است که از هر واحد یک کابل مجزا وارد جعبه تقسیم شود. توجه کنید؛ اگر سیم برق را در کنار سیم آیفون تصویری بکشیم حتماً باید کابل آیفون فویل دار باشد تا در مقابل القاهای الکترونیکی مقاوم باشد
نوری تاکید می کند: کار نصب آیفون ها باید توسط تکنسین هایی آموزش دیده انجام شود. اتصالات آیفون باید درست لحیم کاری شده و به آنها وارنیش مالیده شود تا دچار اتصال نشوند. سوئیچ ها هم باید در مقابل رطوبت ایزوله شوند و از گرمای مستقیم و گرد و خاک دور نگه داشته شوند. توجه داشته باشید؛ استفاده از الکل و تینر قاب آیفون را خراب می کند. همه این توضیحات در داخل دفترچه فروش نوشته شده است بنابراین مشتریان قبل از نصب حتماً آنها را مطالعه نمایند.به اعتقاد نوری؛ بیشترین علت خرابی آیفون ها سیم کشی غیراصولی و همچنین خرابی بردهای پاور است. پنل جلوی در نیز به خاطر قرار گرفتن در معرض باد و باران باعث اتصالات زنگ و عدم رفت و برگشت صدا می شود. البته نوسانات برق شهری و همچنین واگذاری کار نصب به افراد مبتدی هم مزید بر علت می باشد. موضوع بعدی تداخل صدا در آیفون است که می تواند به خاطر نوع سوئیچرهای آیفون باشد. سوئیچرهای معمولی این گونه هستند، درحالی که با نصب سوئیچرهای خازن دار این مشکل برطرف شده و تداخل صدا حذف می شود.
سخن پایانی
آیفون های تصویری هر روز پیشرفته تر می شوند و به تدریج مدیریت ساختمان را بر عهده می گیرند. هم اکنون آیفون های هوشمند وارد بازار شده اند که به لحاظ تکنولوژی پیشرفته تر از آیفون های فعلی بوده و مجهز به سیستم ارتباط داخلی بین طبقات هستند. آنها از طریق اتصال به شبکه ها هوشمند عمل می کنند. قیمت این آیفون ها تا 70 درصد بالاتر از آیفون های تصویری معمولی است. اگرچه آیفون های هوشمند در راستای رفاه بیشتر مصرف کنندگان تولید می شوند ولی استفاده از آنها به خاطر نابسامانی اقتصادی کشور تا حدودی با مشکل مواجه است بنابراین تولیدکنندگان ریسک تولید آن را قبول نمی کنند.