خانه بخریم یا نخریم
با سرازیری شدن منحنی نوسان بهای مسکن در شهر تهران از خرداد امسال، یخ بازار در طول تابستان92 نیز باز نشد و انتظارهای متضاد طرفین معاملات مسکن از فرجام کاهش قیمت، عملاً اثر بازگشت قیمت ها را در فصل نقل وانتقال متوجه معاملات نکرد. در شرایطی که طی دو سال اخیر متقاضیان خرید به دلیل غیرواقعی بودن قیمت ها اغلب قدرت خرید نداشتند و از طرف دیگر فروشندگان، سازندگان و مالکان واحدهای مسکونی همزمان با جهش قیمت در نرخ برخی مصالح ساختمانی، در انتظار افزایش بیشتر قیمت ها بودند، بازار مسکن در دو مقطع با کاهش قیمت روبه رو شد.
گروه بازار ساختمان: با سرازیری شدن منحنی نوسان بهای مسکن در شهر تهران از خرداد امسال، یخ بازار در طول تابستان92 نیز باز نشد و انتظارهای متضاد طرفین معاملات مسکن از فرجام کاهش قیمت، عملاً اثر بازگشت قیمت ها را در فصل نقل وانتقال متوجه معاملات نکرد. در شرایطی که طی دو سال اخیر متقاضیان خرید به دلیل غیرواقعی بودن قیمت ها اغلب قدرت خرید نداشتند و از طرف دیگر فروشندگان، سازندگان و مالکان واحدهای مسکونی همزمان با جهش قیمت در نرخ برخی مصالح ساختمانی، در انتظار افزایش بیشتر قیمت ها بودند، بازار مسکن در دو مقطع با کاهش قیمت روبه رو شد.
البته از نظر کارشناسان یک نوع دو دلی در میان مردم به وجود آمده و مردم در حقیقت نمی دانند آیا اکنون زمان مناسبی برای خرید خانه است یا نه؟ بر طبق این پیش فرض برای خرید خانه مردم دو گروه شده اند، گروهی که خانه لازم ندارند و فقط برای داشتن سرمایه معتبر خانه تهیه می کنند و گروهی دیگر که خانه لازم هستند. بر این اساس گروه اول در آرزوی کاهش قیمت خانه به انتظار نشسته اند اما چرا گروه دوم یعنی خانه لازم ها بازار را از خواب بیدار نمی کنند سؤالی است که بسیاری از کارشناسان جواب آن را در قیمت نامتعارف مسکن می دانند و معتقدند؛ این میزان هزینه برای قشر متوسط و ضعیف سنگین است. حال سؤال این است که آیا مردم مسکن بخرند یا به امید کاهش قیمت ها تا مدتی دست نگه دارند. با گزارشی در این زمینه با ما همراه شوید:
امید به رونق بازار
بابا نواز ، آهن فروش با بیان اینکه در حال حاضر ایرانیان بزرگ ترین ورود کننده به بازار سرمایه در حوزه خلیج فارس هستند، افزود: دولت جدید برنامه های طولانی مدتی برای ارتقای وضعیت بازار سرمایه دارد و از این نظر باید خوشحال باشیم زیرا آورده بسیاری از مردم به بازارهای سرمایه بسیار کمتر از قیمت یک ساختمان در تهران است این مردم با حضور در بازارهای سرمایه گذاری سرمایه خود را تثبیت و بعد از مدتی رونق بخشیده و وارد بازار مسکن می کنند.البته این بازگشت ممکن است با وقفه اندکی همراه باشد اما در هر صورت انتظار می رود در آینده نزدیک بازار مسکن بازار پر رونقی باشد .
علیرضـا بهبهانـی، عضـو صنــف آهن فروش، با بیان این مطلب که بازار در چند ماه گذشته رکود نسبی داشت، به خبرنگار پیام ساختمان گفت: بعد از انتخابات و کاهش قیمت ارز ، صنف آهن فروشان منتظر هجوم انبوه سازان به سمت بازار آهن شدند اما عملاً این گونه نشد. در حال حاضر برخی از روزها فروش بسیار خوب و بعضی از مواقع با رکود همراه است و این رکود و رونق، بازار را ملتهب کرده است اما بنده به عنوان یکی از اعضای صنف آهن فروشان بازار ساخت وساز را در آینده نزدیک درخشان می بینم و مطمئنم که سرمایه گذاران نگاه جامع تری نسبت به بازار مسکن خواهند داشت .
مصالح ساختمانی با کاهش قیمت روبرو شده
ایمان محمدی، آهن فروش با بیان اینکه بسیاری از مصالح ساختمانی با کاهش قیمت روبه رو شده، گفت: برعکس سال های پیش که در قیمت مصالح ساختمانی به خصوص آهن آلات افزایش قیمت داشتیم امسال در بیشتر مصالح با کاهش قیمت روبه رو بودیم اما بازار مسکن علاوه بر قیمت مصالح ساختمانی به تقاضا بستگی دارد. بسیاری از انبوه سازان برای بازگشت سرمایه شان قیمت واحدهای خود را کاهش داده اند اما اگر انبوه سازان در بازگشت سرمایه اولیه خود بازخورد مناسبی نبینند مطمئناً به بازار ساخت وساز نخواهند آمد و فقط می توان با برنامه و مشوق هایی مانند ارائه تسهیلات، هم خریداران و هم سازندگان را به بازار مسکن وارد کرد.
کاهش های خوبی در قیمت ها خواهیم داشت
محسن دریایی ، صراف با اشاره به کاهش قیمت ارز و سکه گفت: دولت جدید توانسته است در اندک مدتی قیمت های ارز و سکه را به قیمت تعادلی خود برساند اما در مجموع به دلیل شرایط اقتصادی، در بخش مسکن نیز کاهش در قیمت جانبی - نه در قیمت پایه ای- ملاحظه می شود و به نظر می رسد بازار مسکن رو به رشد برود. وی ادامه داد: به نظر بسیاری از هم صنفی های بنده، ایران در یک سال آینده شاهد تغییرات شگرفی خواهد بود و کاهش های خوبی در قیمت ها خواهیم داشت . ضمن اینکه با کاهش قیمت ها، توان خرید افزایش می یابد .
امید متقاضیان مسکن به کاهش بیشتر قیمت هاست
مصطفی قلی خسروی، رئیس اتحادیه کشوری مشاوران املاک درباره قیمت خانه در ماه های اخیر گفت : مالکانی که قصد داشتند سال پیش خانه خود را متری 6میلیون تومان بفروشند ، امسال به متری 5 میلیون تومان هم راضی بوده و این مسئله نشان می دهد قیمت خانه در اغلب مناطق تهران با روند نزولی مواجه شده است.وی در پاسخ به این سؤال که «دلیل کاهش قیمت ها چیست؟» گفت: مهم ترین دلیل کاهش قیمت ها، امید متقاضیان مسکن به کاهش بیشتر قیمت هاست چرا که خریداران هم توقع دارند قیمت ها روند نزولی بیشتری بگیرد و پس از آن به خرید خانه مبادرت ورزند .
وی درباره آینده بازار مسکن در ماه های آینده نیز گفت: فکر می کنم فعلاً همچنان رکود در بازار مسکن ادامه داشته باشد و قیمت ها در همین محدوده باکمی روند نزول باقی بماند. وی تصریح کرد : شواهد نشان می دهد در برخی از مناطق قیمت مسکن بیش از جاهای دیگر با کاهش قیمت مواجه شده و دلیل اصلی آن نیز نبود خریدار است .
ثابت ماندن بازار مسکن تا پایان سال
رئیس کانون سراسری انبوه سازان کشور با بیان این مطلب که رکود بازار مسکن تا پایان سال ادامه دارد، افزود: تا پایان سال افزایش یا کاهشی در قیمت مسکن نخواهیم داشت چرا که مردم منتظر تصمیمات دولت برای بازار مسکن هستند. ایرج رهبر، با بیان اینکه بازار مسکن از سال گذشته تاکنون با نوساناتی همراه است، اظهار کرد: در نیمه دوم امسال نیز همانند نیمه اول، نوسان قیمتی نداریم و رکود بازار مسکن ادامه دارد. وی معتقد است: اگر دولت نوید ثبات و پایداری مسکن را بدهد جو روانی موجود نیز خنثی می شود.همچنین باید اقدامی صورت گیرد تا مردم پشتوانه ای در بازار مسکن داشته باشند و این جو روانی از سوی مسئولان برطرف شود؛ به گونه ای که برنامه های تولید و عرضه مسکن و اقتصاد کشور آرام بخش این بازار باشد.
دولت برنامه ندهد، مسکن گران می شود
مهرداد لاهوتی، عضو کمیسیون عمران مجلس در باره کاهش قیمت ها در بخش مسکن گفت: انتظار ما این است که کاهش قیمت ها به 20 تا 25 درصد نیز برسد؛ البته تاکنون کاهش ها حدود11 درصد بوده است. وی افزود: در بحث کاهش قیمت مسکن اگر تعادل عرضه و تقاضا برقرار نباشد، کاهش ها ادامه دار نخواهد بود.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: دولت باید برنامه شفافی ارائه دهد ولی اگر از این کار خودداری کند، نه تنها کاهش نخواهیم داشت، بلکه قیمت ها از این هم فرا تر خواهد رفته و تقاضا کاهش پیدا می کند، در پایان باید گفت؛ در مجموع همه چیز به دولت و برنامه هایی که ارائه می دهد، بستگی دارد. ضمن اینکه دولت باید به زودی نحوه تهیه یک میلیون و دویست هزار واحد مسکونی را ارائه دهد و این کار می تواند در واقعی کردن بهای مسکن کارآمد باشد.
سه نوع تقاضا در بازار مسکن
فرشاد فاطمی امین، استاد دانشکده مدیریت دانشگاه صنعتی شریف و دکترای اقتصاد از دانشگاه کالج لندن بابیان این مطلب که مانند هر بازار دیگری بازار مسکن هم یک طرف عرضه و یک طرف تقاضا دارد، افزود: تقاضا در بازار مسکن سه نوع است؛ یک نوع تقاضاهای مصرفی است که همان نیاز مردم به سرپناه است، بخشی از بازار مسکن تقاضای سرمایه ای است که مردم می خواهند برای آینده خود پولی پس انداز کنند و چون بازارهای سرمایه ای دیگر ما کامل نیست مردم به این بازار روی می آورند، بخش دیگری از تقاضای مسکن تقاضای افزایشی است که مثلاً می خواهید چیزی بخرید و دو روز بعد آن را بفروشید تا سودی ببرید وی ادامه داد: تقاضای مصرفی و تقاضای اول کاملاً قابل پیش بینی است و از روند رشد جمعیت و نرخ رشد خانواده و ...به راحتی آن را می توان برآورد کرد اما دو تقاضای دیگر به شدت تابع بخش های دیگر اقتصاد است و این دو نقطه جایی است که می تواند با هجوم مردم برای سرمایه گذاری، تقاضا را در بازار مسکن بالا ببرد.
این استاد دانشگاه افزود: اگر به عرضه نگاه کنیم اغلب از سوی مردم انجام می شود و این بخش چند خصوصیت اساسی دارد؛ یکی اینکه سرمایه گذاری اش دیر به نتیجه می رسد و طرف عرضه حتی اگر شوک های تقاضا را بتواند ببیند هم مدت زیادی زمان می برد. خصوصیت دیگری هم که طرف عرضه دارد این است که شدیداً تحت تاثیرسیاست های تجاری و سیاست های برنامه ریزی شهری است. تجاری به این دلیل که نهاده عمده مسکن فولاد و سیمان است و اگرچه بخشی از آن در کشور تأمین می شود ،اما تأمین نرخ تعرفه برای واردات و یا تأمین سهمیه وارداتی می تواند شدیداً بازار را تحت تأثیر خود قرار دهد. نکته دیگر هم سیاست های شهری است مثلاً اینکه یک ساختمان چند طبقه می توان در فلان منطقه ساخت. مجموعه این شرایط نشان می دهد که اگر به بازار مسکن در چند سال گذشته نگاه کنیم به رغم اینکه اقتصاد به شدت تورمی داشته ایم افزایش قیمت مسکن بیشتر از افزایش نرخ تورم بوده و این به دلیل تقاضای مصرفی نبوده است. اما یک بخش ازآن به خاطر گرانی نهاده های تولید و بخش دیگر آن به خاطر فزونی تقاضا به عرضه بوده که بازار مسکن ما را شکننده کرده است. بنابراین به نظر می رسد تا پایان امسال بعید است شاهد افزایش قیمت مسکن باشیم و بازار مسکن رونقی نخواهد داشت.اینکه بگوییم چه برسربازار مسکن می آید نمی دانم، اما اگر اقتصاد ما بهبود پیدا کند و رونق بگیرد و مجدداً نیاز به سرمایه گذاری در صنعت پیدا کنیم ، به نظر می رسد بخشی از سرمایه ها از بازار مسکن خارج شود و اگر این سرمایه ها خارج شوند تقاضا پایین می آید و عرضه مسکن بالا می رود و در نتیجه قیمت ها مقداری متعادل می شود. من فکر می کنم بیشتر از اینکه در مورد قیمت مسکن حرف بزنیم باید بتوانیم اولاً نوسانات بازار مسکن را کم کنیم و دوم اینکه قوانین شهری متناظر با مسکن را روشن کنیم و آن را برای مدت طولانی ثابت نگه داریم چرا که در هیچ صنعتی به اندازه مسکن اتلاف سرمایه نداریم.
انتهای خبر/پیام ساختمان
این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید :