همانطور که می دانید رادیاتور وسیله ای است که از طریق گردش آب گرم ایجاد شده در پکیج محیط اطراف خود را گرم می کند. اما گاهی پیش می آید که گرمای ایجاد شده در رادیاتور با وجود جریان آب گرم در لوله ها مطلوب نباشد، به شکلی که قسمتی از آن گرم و قسمتی دیگر آن سرد است.
وجود هوادر سیستم رادیاتور می تواند مشکلات عدیده ای را برای مصرف کننده به وجود بیاورد و اگر سریعا حل نشود، می تواند منجر به مشکلات عمیق تر در سیستم شود.
ایجاد صدا در لوله ها و اتصالات
نارسایی یا انسداد کامل سرعت جریان آب در پمپ سرکولاتور
نارسایی تغییر دما بین لوله های خروجی و اتاق خوردگی سیستم به علت واکنش بین اکسیژن و قطعات دارای فلز آهن
ایجاد صدا در لوله ها و اتصالات
هوای محبوس شده در سیستم، از دو طریق صدا ایجاد می کند :
صدا در داخل لوله ها به دلیل وجود حباب های هوا در لوله است. این صدا بیشتر وقتی مشهود است که سیستم می خواهد شروع به کار کند.
صدا در داخل اتصالات به حباب های کوچک حل نشده در آب مربوط می شود. در طی عبور آب از قسمت های تنظیم، کاهش فشار ناگهانی باعث ایجاد حباب هایی در داخل آب می شود.
نارسایی یا انسداد کامل سرعت جریان آب در پمپ سرکولاتور
در سیستم های گرمایشی، گرما توسط سرکولاتورها منتقل می شود. این قطعات مکانیکی انرژی را به آب منتقل می کنند. مخلوط آب و هوا برای مدت زمان طولانی تراکم ناپذیر باقی نمی ماند و نتیجتا انتقال انرژی اتفاق نمی افتد.
به علاوه، قسمت هایی از سرکولاتور در بخش های خاصی از سیستم رادیاتور می تواند توسط حباب های هوا مسدود شود. این مشکل مخصوصا در مورد رایاتورهای پنلی بسیار جدی است.
نارسایی تغییر دما بین لوله های خروجی
ضریب انتقال دما در هوا به طرز قابل توجه ای از آب پایین تر است. وقتی که هوا در بالاترین نقطه در رادیاتور منبسط می شود، مقدار گرمای انتقال یافته شده به اتاق به شکل قابل ملاحظه ای کاهش می یابد.
خروجی کمتر دما توسط رادیاتور می تواند نامتعادلی در دما را به شکل جدی ایجاد کند.
خوردگی سیستم به علت واکنش بین اکسیژن و قطعات دارای فلز آهن
خوردگی می تواند به دو صورت عمومی و منطقه ای در رادیاتور ایجاد شود. هوا دارای %23 اکسیژن است، در تماس با قطعات آهنی موجود در رادیاتورخوردگی عمومی را ایجاد می کند که سبب ایجاد مگنتیت در سیستم به شکل رسوبات خاکستری شکل می شود.
اگر وجود اکسیژن در سیستم همچنان ادامه پیدا کند، مگنتیت ایجاد شده به واکنش های شیمیایی خود ادامه داده و به همیتیت تبدیل می شود، که همیتیت ایجاد شده سبب بروز شکستگی در داخل رادیاتور خواهد شد.
حال که با اثرات مخرب وجود هوا در سیستم رادیاتور آشنا شدید بهتر است بررسی کنیم که چه عواملی سبب وجود هوا در رادیاتور می شوند یا چرا رادیاتور مرتبا هوا می گیرد؟.
هوای موجود در سیستم گرمایشی رادیاتور می تواند منابع مختلفی داشته باشد:
وقتی که سیستم در حال پر شدن توسط آب بوده، هوای داخل آن خارج نشده است.
قبل از انجام هر کاری لازم است بدانید که همه رادیاتور ها پر از هوا هستند. طراحی یا نصب اشتباه سیستم، مسیرهای خاصی را برای عبور هوا به داخل رادیاتور در طی مرحله پرکردن آن از آب ایجاد می کند.
هوای حل نشده در آب سرد استفاده شده برای پر کردن دوباره در رادیاتور :
این هوا در زمان گرم شدن آب در رادیاتور آزاد می شود و مقدار آن بسیار ناچیز است.
هوایی که در زمان کار کردن رادیاتور به آن داخل می شود :
همچنین، این هوا می تواند به واسطه مخزن باز، دریچه ها، واشرها و یا اتصالات در زمانی که رادیاتور در خلا کار می کند، وارد رادیاتور شود.
این حالت آخری زمانی رخ می دهد که میزان فشار استاتیک رادیاتور و خلا دینامیک پمپ منفی باشد. این حالت مخصوصا در قطعات بالایی رادیاتور اتفاق می افتد.
بهتر است تا هر چه سریعتر با کمک یک متخصص، مکان ورودی هوا را شناسایی کرده و برای تعمییر یا تعویض آن اقدام کنید.
واکنش آلومنیوم با آب
به علت استفاده از آلیاژ آلومنیومی این مشکل بیشتر در رادیاتور های پره ای که غالبا از جنس این آلیاژ هستند ایجاد می شود. این عامل به دلیل واکنش آب با فلز آلومنیوم در دراز مدت رخ می دهد. به منظور جلوگیری از این عامل توصیه می شود تا از بازدارندگان کاتدی و آندی به صورت ترکیبی استفاده کنید.
پیچ مخصوص هواگیری رادیاتور
یک پارچه حوله ای
یک ظرف مناسب برای جمع آوری آب رادیاتور پکیج را در بالاترین درجه ممکن گرم کنید و مطمئن شوید که پکیج به اندازه کافی گرم شده تا آب به سیرکولاتور داخل لوله ها و رادیاتورها هدایت شود. به مدت 15 دقیقه پکیج را تا بالاترین درجه نگه دارید.
حالا پکیج را خاموش کنید. این عمل باعث توقف پمپاژ آب در داخل لوله های رادیاتور می شود. سپس تا سرد شدن کامل همه رادیاتورها صبر کنید.
کار هواگیری را از نزدیک ترین رادیاتور به پکیج شروع کنید، به این صورت که شیر رادیاتور را ببندید و ظرف را در زیر شیر هواگیری قرار دهید. مطمئن شوید که دستمال حوله ای شما به اندازه کافی بزرگ باشد.
پیچ مخصوص هواگیری پکیج را در قسمت شیر هواگیری رادیاتور قرار داده و بر خلاف جهت عقربه های ساعت تا زمانی که آب از آن خارج شود به آرامی بچرخانید.
شیر را تا انتها باز نکنید تا بتوانید دوباره آن را ببندید. برای اطمینان از خارج شدن کاملا هوا از رادیاتور، این عمل را چند بار تکرار کنید.
شیر هواگیری را ببندید.
همه مراحل بالا را برای هر رادیاتور تکرار کنید. همانطور که گفتیم از رادیاتور نزدیک تر به پکیج شروع کرده و به ترتیب از طبقه پایین تا بالا در ساختمان جلو بروید.
وقتی که همه رادیاتورها تخلیه شدند، پکیج را دوباره روشن کنید.
فشار پکیج را چک کنید تا بین 1.5 تا 2 ( قسمت سبز رنگ مانیتور ) باشد. اگر عقربه فشار تا قسمت قرمز حرکت کرده بود، فشار پکیج را تا میزان مورد نیاز بالا ببرید.